Dofinansowanie posiłków pracowniczych — dlaczego to się opłaca?

Obecnie wiele dużych firm decyduje się na to, by wprowadzić u siebie benefit żywieniowy. Być może zastanawiasz się, czy warto inwestować w posiłki dla pracowników. Czy taka inwestycja rzeczywiście ma sens? Przeczytaj nasz tekst i dowiedz się, jakie korzyści przynosi pracodawcom finansowanie posiłków pracowniczych.

Atrakcyjne ulgi finansowe

Pracodawcy zapewniający dofinansowanie do posiłków dla pracowników mogą liczyć na ulgę ZUS. Jak wynika z nowelizacji rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe dofinansowanie posiłków pracowniczych aż do 300 złotych miesięcznie nie podlega oskładkowaniu. 300 złotych na miesiąc dla jednego praocwnika — tyle wynosi ulga ZUS. Co więcej, dofinansowanie posiłków do pracowników może być zwolnione z podatków, zwłaszcza gdy w grę wchodzą posiłki regeneracyjne. Jeśli chcesz poznać szczegółowe informacje na temat rozliczania posiłków pracowniczych, zajrzyj do naszego artykułu na ten temat.

Budowanie wizerunku firmy jako atrakcyjnego pracodawcy

Warto dofinansowywać jedzenie swoim pracownikom również po to, by budować wizerunek atrakcyjnego pracodawcy. Wiadomo, że benefity są skutecznymi narzędziami w zakresie employer brandingu. Zwłaszcza benefity lunchowe mogą być szczególnie cenne dla pracownikówponieważ każdy potrzebuje coś zjeść w trakcie pracy. Co więcej, firma, która zapewnia swoim pracownikom urozmaicone jedzenie, staje się pracodawcą dbającym o zdrowie i dobrostan pracowniczy. Dobrze zorganizowany benefit żywieniowy to dla pracownika bardzo wygodna rzecz — codziennie może jeść zdrowy urozmaicony posiłek, i to za niewielką opłatą. Zmiana pracy i rezygnacja z tej wygody nie jest już taka łatwa. Oferując dofinansowanie do posiłków, zmniejszamy zatem rotację osób zatrudnionych w firmie i przyciągamy do siebie nowych kandydatów.

Lepsza kontrola nad procesami

Umiejętne finansowanie posiłków w fabryce czy na magazynie może pozytywnie wpływać na organizację pracy. Gdy pracownicy mogą wygodnie zamówić posiłek z dowozem, a następnie odebrać go o konkretnej godzinie w wybranym miejscu na terenie firmy, to nie muszą tracić przerwy na wycieczki po stołówkach czy sklepach i restauracjach. Dzięki temu rzadziej wracają spóźnieni, a ryzyko przestojów w wykonywaniu zadań spada. Jeśli finansowanie przez pracodawcę posiłki zawsze przyjeżdżają punktualnie do konkretnego punktu, to również zmniejsza się chaos w trakcie przerwy i ogólne zamieszanie związane z wydawaniem jedzenia. 

Większa satysfakcja i lepsze samopoczucie pracowników

Badania przeprowadzone przez Pyszne.pl wykazały silny związek między jedzeniem w pracy a satysfakcją pracownika. Ponad 68% Polaków deklaruje, że posiłki zapewniane przez pracodawcę zwiększyłyby ich satysfakcję z pracy. O zadowolenie pracujących w naszej firmie osób z pewnością warto dbać — zadowoleni pracownicy nie tylko na dłużej zostaną w zakładzie pracy, ale także będą bardziej zaangażowani w wykonywanie swoich obowiązków. Również dbałość o dobre samopoczucie i zdrowie pracownika przekłada się na korzyść dla pracodawcy. Członkowie załogi cieszącej się dobrym stanem zdrowia oraz samopoczuciem będą pracować wydajniej, a także rzadziej korzystać ze zwolnień chorobowych.

Dbanie o atmosferę w firmie

Dofinansowanie posiłków może być skutecznym sposobem na poprawę wzajemnych relacji w zespole. Wbrew pozorom tematy organizacji żywienia i atmosfery w miejscu pracy wcale nie są od siebie odległe. Pracownicy, którzy codziennie mają dostęp do pełnowartościowych, pożywnych posiłków, nie chodzą głodni i mają lepszy nastrój. Wspólne posiłki integrują, stanowią pretekst do rozmowy i pozwalają spędzić czas razem z innymi członkami załogi w oderwaniu od codziennych obowiązków. Z tego względu wybór jednego rozwiązania żywieniowego dla całego miejsca pracy przekłada się na lepsze relacje między pracownikami i poprawę ogólnej atmosfery.

Okazuje się, że firmy, które decydują się na oferowanie benefitu żywieniowego swoim pracownikom, osiągają z tego tytułu szereg korzyści. Mogą nie tylko realnie oszczędzić pieniądze, ale także na dłużej zatrzymać pracowników u siebie, a przy tym skutecznie kreować wizerunek atrakcyjnego, nowoczesnego pracodawcy. Zyskują również lepszą kontrolę nad organizacją pracy w firmie. Dostęp do pełnowartościowego jedzenia i wspólne posiłki procentują zadowoloną załogą, którą łączą dobre relacje.

Wniosek nasuwa się sam — dofinansowanie do posiłków pracowniczych to dobra inwestycja. Jeśli rozważasz wprowadzenie benefitu jedzeniowego również w swojej firmieale nie wiesz, jak zacząć, skontaktuj się z nami, a pomożemy Ci zorganizować żywienie jak najlepiej dopasowane do potrzeb zakładu i pracowników.