Jak dofinansowanie posiłku wpływa na satysfakcję pracowników?

Jak dofinansowanie posiłku wpływa na satysfakcję pracowników?

Poziom satysfakcji pracowniczej jest istotny dla organizacji z wielu powodów. Po pierwsze zadowolony pracownik z pewnością dłużej pozostanie w szeregach firmy i chętniej zwiąże się na stałe ze swoim pracodawcą. Po drugie załoga, którą cechuje wysoki poziom satysfakcji, pracuje efektywniej, z większym zaangażowaniem. Wśród osób zadowolonych z warunków pracy łatwiej też dbać o atmosferę w zespole i budować relacje. Usatysfakcjonowani pracownicy mogą również chętniej angażować się w inicjatywy podejmowane przez firmę oraz integrację. Jaki wpływ na satysfakcję w pracy mają benefity żywieniowe? Na to pytanie staramy się odpowiedzieć w artykule.

Najedzony = zadowolony. Jedzenie jako regulator nastroju

Jedzenie lub jego brak oddziałuje na nastrój i samopoczucie, zmieniając chwilowo chemię naszego mózgu. Kiedy jemy, w naszym organizmie wydziela się substancja zwana leptyną, która (w dużym uproszczeniu) aktywuje wyrzut dopaminy do mózgu. Dopamina to hormon odpowiedzialny m.in. za pobudzanie ośrodka nagrody. Badania dowodzą też, że zła dieta może być przyczyną depresji, a osoby spożywające więcej błonnika, kwasu askorbinowego, magnezu i selenu ogółem zgłaszają lepszy nastrój. Wniosek nasuwa się sam — dofinansowanie posiłku ułatwia pracownikom regularne spożywanie dań lepszej jakości. W ten sposób pozytywnie wpływa na ich chwilowe zadowolenie, a także działa długofalowo, powodując poprawę nastroju i zapobiegając depresji.
Rola wspólnych posiłków w integracji pracowniczej

Wspólne posiłki integrują, stanowią pretekst do rozmowy i nawiązania bliższych relacji między pracownikami. Jeśli pracownicy korzystają z tego samego rozwiązania żywieniowego, jedzą lunch w tym samym miejscu i czasie, to jest to doskonała okazja do niezobowiązującej rozmowy czy omówienia aktualnych wydarzeń. Na bezpośredni związek między udanymi relacjami pracowniczymi a ich poczuciem satysfakcji zwracają twórcy raportu Hays Stres i satysfakcja. Satysfakcja stres i konsekwencje dla samopoczucia. Praca w firmie z dobrymi stosunkami wewnętrznymi i przyjazną atmosferą jest przyjemniejsza, więc niesie ze sobą większe zadowolenie pracowników.

Codzienna wygoda

Posiłek współfinansowany przez firmę to bardzo wygodne rozwiązanie dla pracownika. Wedle przepisów pracodawca musi zapewniać je w określonej formie, a nie na zasadzie ekwiwalentu pieniężnego, żeby móc skorzystać z ulgi ZUS na posiłki pracownicze. W praktyce większość zakładów pracy decyduje się na wybrane rozwiązanie żywieniowe dla całej firmy. Wiele rozwiązań żywieniowych oferuje ciepłe posiłki na dowóz. Codzienny lunch w dostawie, w dodatku częściowo finansowy przez pracodawcę, to duże ułatwienie. Odpada szykowanie kanapek do pracy, a nierzadko nawet gotowanie obiadów. Wiele osób chętnie korzysta z tej opcji i zamawia dodatkowe dania dla partnera lub całej rodziny. Czas poświęcony na gotowanie można spędzić z bliskimi lub przeznaczyć na swoje hobby, wypoczynek czy ciekawą książkę. Więcej wolnego czasu i rozwiązanie ułatwiające organizację zdrowego żywienia — taki prezent od pracodawcy na pewno nie pozostanie bez wpływu na satysfakcję pracownika.

Korzyści finansowe

Dofinansowanie posiłku to dla pracownika oszczędność. I to niekoniecznie tylko o kwotę, którą co miesiąc pokrywa pracodawca. Firmy korzystając z usług kompleksowej organizacji żywienia lub współpracując na stałe z wybranymi restauracjami, nierzadko są w stanie wynegocjować preferencyjne ceny poszczególnych dań. Dzięki temu pracownik oszczędza podwójnie — nawet kilka złotych na każdym posiłku. Realna korzyść finansowa nigdy niemal nigdy nie pozostaje bez wpływu na jego zadowolenie.

Poprawa zdrowia i ogólnego samopoczucia

Korzyści finansowe bywają nie do przecenienia. Jednak dofinasowanie posiłków pracowniczych może być czymś więcej niż kwotą, którą pracodawca dokłada do codziennego lunchu. Dostępne na rynku benefitów rozwiązania, takie jak wirtualna stołówka oferują różnorodne, pełnowartościowe dania dostarczane codziennie o określonej godzinie do wybranego miejsca na ternie firmy. Spożywanie regularnych, bogatych w składniki odżywcze posiłków przekłada się na poprawę zdrowia. Dobry forma i brak dolegliwości to lepsze samopoczucie na co dzień, a stąd już prosta droga do większego poziomu satysfakcji.

Dofinansowanie posiłków oferowane przez pracodawcę wpływa na satysfakcję pracowników wieloma czynnikami. Są to czynniki psychofizyczne związane z regulacją odczuwania przyjemności poprzez jedzenie, społeczne — oparte na zależności między dobrymi relacjami pracowniczymi a satysfakcją, jak i zdrowotne wynikające z wpływu odpowiedniej diety na jakość życia. Satysfakcja pracownicza wzrasta również dzięki oszczędnościom oraz faktowi, że benefit żywieniowy to po prostu ogromna wygoda.

Rola benefitu lunchowego w kształtowaniu zadowolenia pracownika jest nieoceniona. Może pora zacząć budować satysfakcję w ten sposób także w Twojej firmie? Dofinansowanie posiłków niesie ze sobą wiele innych korzyści, również dla pracodawcy. Zobacz, co możesz zyskać, nawiązując współpracę z Lunchspot.