Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych z pewnością jest znany większości pracowników – jego stworzenie to obowiązek pracodawcy zatrudniającego co najmniej 50 osób (w przeliczeniu na etaty) oraz wszystkich jednostek samorządowych i budżetowych. Zgromadzone środki dają możliwość pomocy pracownikom w różnych sytuacjach losowych, dofinansowania wypoczynku lub udziału w inicjatywach kulturalnych. Niektórzy pracodawcy rozważają także pokrycie części kosztów posiłków dla pracowników – w związku z tym pojawia się pytanie o kwestie formalne oraz korzyści, jakie przynosi to rozwiązanie. Z pewnością warto poznać szczegóły!

Dlaczego warto wdrożyć posiłki dla pracowników z dofinansowaniem?
Dostęp do kawy, herbaty oraz wody stał się standardem w większości firm, coraz więcej pracodawców chce pójść krok dalej i ułatwić pracownikom spożywanie w ciągu dnia pełnowartościowych posiłków. Sprzyja temu rozkład dnia pracy, który może trwać do późnych godzin popołudniowych. Dofinansowanie posiłków z zakładowego funduszu świadczeń socjalnych to jednak nie tylko korzyści dla pracowników! Kładąc nacisk na działalność socjalną, zyskują również pracodawcy.
Zalety posiłków pracowniczych z perspektywy osoby zatrudnionej:
- większy komfort pracy – przerwa na obiad lub lunch stanie się z pewnością ważnym punktem każdego dnia i okazją do odpoczynku
- większy komfort pracy – przerwa na obiad lub lunch stanie się z pewnością ważnym punktem każdego dnia i okazją do odpoczynku
- oszczędność czasu i pieniędzy – dzięki posiłkom dofinansowanym ze środków ZFŚS pracownik nie musi sam troszczyć się o ich przygotowanie oraz ponosić związanych z tym kosztów.
- integracja pracowników – wspólne spotkanie przy stole to okazja do poruszenia tematów związanych z pracą, ale nie tylko – właśnie w ten sposób buduje się zgrany zespół!
- wizerunek dobrego pracodawcy – pozwala przyciągnąć wartościowych pracowników oraz zatrzymać w firmie osoby już zatrudnione;
- zwiększenie motywacji zespołu i jego wydajności – na zaangażowanie pracowników wpływa wiele czynników, ale dopasowane do potrzeb benefity z pewnością mają niebagatelne znaczenie.
Zasady przyznawania dofinansowań z ZFŚS. Kto może z nich skorzystać?
Dofinansowanie posiłków to dla większości pracowników bardzo pożądane świadczenie, skłaniające do nawiązania stosunku pracy z konkretną firmą. Taka opcja musi jednak znaleźć się w regulaminie Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych – to właśnie w tym dokumencie zostają wymienione obowiązujące w przedsiębiorstwie formy wsparcia. Niezbędne jest również określenie kryteriów, na podstawie których będzie przyznawane dofinansowanie. Mogą być nim objęci wszyscy zatrudnieni, jednak należy ustalić kryterium socjalne wpływające na jego wysokość – będzie ona wynikała z sytuacji materialnej pracowników. Dostosowanie wewnętrznych przepisów jest zatem pierwszym krokiem, jaki musi podjąć pracodawca. Oprócz tego musi pamiętać, by fundusze przeznaczane na posiłki dla pracowników pochodziły w całości środków zgromadzonych w ramach ZFŚS i nie obejmowały środków obrotowych pracodawcy.
Na co można wykorzystać fundusz socjalny w kontekście żywienia?
W ramach realizacji polityki socjalnej firmy pracodawca może zdecydować się na różne formy dofinansowania posiłków dla pracowników. Bony żywieniowe, posiłki w zakładowej stołówce, przedpłacone karty żywieniowe – to kilka popularnych opcji. Coraz większym zainteresowaniem cieszą się też lunche dostarczane do siedziby firmy w formie cateringu, ponieważ dzięki takiemu rozwiązaniu pracownicy mogą na miejscu korzystać z urozmaiconych posiłków.
Planując dofinansowanie żywienia pracowników ze środków ZFŚS nie można zapomnieć o przepisach dot. posiłków profilaktycznych. Warto w tym kontekście należy wziąć pod uwagę przede wszystkim rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r.w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. Jeśli pracownicy pracują w warunkach szczególnie uciążliwych i zgodnie z paragrafem 5 rozporządzenia zostały ustalone zasady wydawania im profilaktycznych posiłków i napojów, ten zakup nie może być finansowany z funduszy zgromadzonych w Zakładowym Funduszu Świadczeń Socjalnych.



wizerunek dobrego pracodawcy – pozwala przyciągnąć wartościowych pracowników oraz zatrzymać w firmie osoby już zatrudnione;