Napoje profilaktyczne dla pracowników. Jak dbać o pracowników fabryki podczas upałów?

Lato trwa, a wraz z nim co jakiś czas powracają wysokie temperatury. Upalna pogoda to szczególne wyzwanie dla dużych firm produkcyjnych, które nie tylko muszą utrzymywać temperaturę w halach, chłodniach i magazynach zgodnie z przepisami, ale także odpowiednio wspierać swoją załogę. Praca wykonywana, gdy żar leje się z nieba, potrafi nieźle dać się we znaki. Jak najlepiej wspomagać pracujących w tym upalnym okresie? Co trzeba wiedzieć o napojach profilaktycznych dla pracowników? Jakie są obowiązki pracodawcy podczas upałów? Wszystkie dowiesz się w tym artykule.

Co pić i jeść w czasie upalnych dni w pracy?

Ministerstwo Zdrowia zaleca przede wszystkim picie wody, unikania słodkich, gazowanych napojów. Osoby pracujące na zewnątrz powinny spożywać od 2 do 4 szklanek wody na godzinę. Opcjonalnie można dla urozmaicenia smaku wkroić do wody plaster cytryny lub dodać liść mięty. Niektórzy dodają też szczyptę soli lub sięgają po izotoniki. Niedoceniany napój w trakcie upałów stanowi sok pomidorowy ze względu na dużą zawartość potasu.

Oprócz napojów warto pamiętać o odpowiedniej diecie — spożywane posiłki powinny być lekkostrawne, bogate w białko i warzywa. Nie należy przesadzać z nadmiarem tłuszczów i pikantnych przypraw. Warto sięgać po owoce oraz ogórki i pomidory, które mają w składzie dużo wody, dzięki czemu będą dodatkowymi nawadniaczami. Dobrym rozwiązaniem może być współpraca z wirtualną stołówką, która zajmie się dostarczeniem pełnowartościowego jedzenia i picia w dowolne miejsce w fabryce na określoną godzinę.

Napoje profilaktyczne — komu i kiedy przysługują?

Posiłki i napoje profilaktyczne dla pracowników reguluje Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. Zgodnie z nim pracodawca powinien zapewniać napoje pracownikom:

  • w warunkach gorącego mikroklimatu charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25°C,
  • w warunkach zimnego mikroklimatu charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000,
  • podczas pracy na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej -10°C lub powyżej 25°C,
  • przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, który powoduje w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,
  • na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C.

Pracodawca jest zatem zobowiązany zorganizować zimne napoje profilaktyczne w sytuacji, gdy temperatura na stanowisku pracy przekracza 28°C lub 25°C podczas pracy wykonywanej na zewnątrz. Napoje profilaktyczne powinny być dostosowane pod względem temperatury do warunków atmosferycznych, dostępne przez całą zmianę roboczą, a w przypadku, gdy wskaźnik obciążenia termicznego przekroczy 25°C, należy wzbogacić je o sole mineralne i witaminy.

Obowiązki pracodawcy w trakcie upałów

Jeśli temperatura otoczenia jest wyższa niż 30°C, a wilgotność względna powietrza przekracza 65 proc., trzeba pamiętać o zakazie pracy dla młodocianych. Pracodawca powinien również zadbać o osoby wykonujące swoje obowiązki na otwartej przestrzeni, zapewniając im zacienione miejsce do odpoczynku. Zdaniem Inspektora Pracy w przypadku prac brudzących, wykonywanych w wysokiej temperaturze lub procesów technologicznych wymagających odpowiedniej higieny pracodawca ma obowiązek zapewnić do celów higienicznych każdemu pracownikowi minimum 90 litrów wody dziennie.

Zbierając przytoczone przepisy, możemy wyodrębnić kilka zaleceń, do których powinni stosować się właściciele fabryk w gorące dni, by działać zgodnie z literą prawa i zadbać o pracowników.

  • Gdy termometr pokazuje więcej niż 25°C, zapewnij pracownikom dostęp do wody bogatej w minerały oraz lekkich posiłków bazujących na warzywach i owocach.
  • Pamiętaj, że praca na zewnątrz, kiedy żar leje się z nieba, dodatkowo obciąża organizm, dlatego zadbaj o zacienione miejsce do odpoczynku i regularny dostęp do wody. Osoby pracujące na otwartej przestrzeni powinny móc czerpać wodę blisko miejsca wykonywania obowiązków, by nie ganiać w upale na drugi koniec fabryki w celu zaspokojenia pragnienia.
  • Więcej niż 30°C na termometrze oznacza, że młodociani muszą zaprzestać pracy.
  • Każdy pracownik wykonujący prace brudzące, w wysokiej temperaturze lub przy procesach wymagających szczególnej higieny musi mieć zapewnione 90 litrów wody dziennie w celach higienicznych.

Warto dbać o pracowników cieplejsze dni. Odwodnienie i przegrzanie organizmu grozi bowiem udarem lub omdleniem, nie warto narażać załogi na utratę zdrowia czy wypadek przy pracy. 

Mamy nadzieję, że nasze porady pomogą zapewnić bezpieczeństwo również osobom w Twoim zakładzie. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat dbania o komfort i zdrowie pracownika, skontaktuj się z nami, chętnie pokażemy Ci, jak wiele może zmienić w tym zakresie benefit żywieniowy.