Posiłki dla pracowników i catering firmowy. Co warto wiedzieć?

Posiłki dla pracowników. Co warto wiedzieć o cateringu firmowym i posiłkach pracowniczych?

Posiłki dla pracowników to pełnowartościowe ciepłe dania, które mogą być dobrowolnie kupowane przez każdą osobę zatrudnioną w danej firmie. Korzystanie z nich niesie za sobą szereg zalet, spośród których najważniejsza to fakt, iż umożliwiają one uzupełnienie ubytku energetycznego podczas pracy w celu utrzymania poprawnej efektywności umysłowej oraz fizycznej.

Niestety, pracownicy w dużej mierze zamiast pełnowartościowego pożywienia (lub zdrowych owoców i warzyw) spożywają kanapki lub batony przyniesione z domu albo zakupione w maszynie vendingowej. Przekłada się to na wydajność i efektywność osób zatrudnionych zarówno w rozumieniu krótko-, jak i długoterminowym. Wybór pracowniczych posiłków jest więc doskonałym sposobem na zmianę tych niezdrowych nawyków.

Jakie korzyści daje wdrożenie posiłków pracowniczych do firmy?

Zdecydowana większość systemów benefitowych adresowana jest do wąskiej grupy odbiorców, hobbystów. Jednych pracowników cieszą zniżki zakupowe, innych karnet na siłownię, jeszcze innych dostęp do ośrodków kultury. Jest jednak jeden bonus, który wywołuje zadowolenie u każdego – darmowe posiłki w miejscu pracy. W końcu o ile nie każdy lubi aktywność fizyczną, czy buszowanie w sklepach, każdy musi jeść. Co więcej, poświęca na tę obowiązkową czynność mnóstwo czasu, energii i pieniędzy.

Pracodawcy już od jakiegoś czasu kuszą pracowników – zarówno już zatrudnionych, jak i potencjalnych – kwestiami żywieniowymi. Dostęp do automatów vendingowych, możliwość zakupu kanapek w miejscu pracy, czy owocowe czwartki długo stanowiły realny atut dla pracodawcy. Wraz z koniecznością zintensyfikowania działań w zabieganiu o pracownika i jego lojalizację takie przekąski przestały jednak wystarczać. W końcu aż 67% pracowników spożywa w pracy dwa posiłki, a w dobie upowszechniania się świadomości dietetycznej, trudno uznać przekąski z automatu i owoce raz w tygodniu za zrównoważoną dietę.

Niektórzy pracodawcy postanowili wyjść naprzeciw potrzebom pracowników, organizując w miejscu pracy lokalne stołówki. Kantyny te wiążą się jednak z ogromnymi kosztami i niekoniecznie spełniają pokładane w nich nadzieje. Trudno bowiem ułożyć takie menu, by wpisywało się w potrzeby dietetyczne każdego. Finalnie, pomimo dostępności do infrastruktury żywieniowej, wielu pracowników czuje się sfrustrowana i niezadowolona. Na szczęście są lepsze możliwości wydawania posiłków pracownikom – stołówki wirtualne takie, jak Lunchspot. Jakie korzyści i dlaczego przynoszą?

  • zmniejszenie kosztów – pracodawca płaci wyłącznie za dostarczone do biura posiłki. Nie musi utrzymywać całej kosztownej infrastruktury. Coraz częściej pracodawcy decydują się na dofinansowanie posiłków wraz z wykorzystaniem atrakcyjnych ulg podatkowych, które efektywnie mogą obniżyć koszty wynagrodzeń nawet o 17%;
  • oszczędność czasu pracowników i pracodawcy – łatwy i szybki dostęp do posiłków generuje ogromne oszczędności cennego czasu. Pracownicy nie muszą bowiem wychodzić poza firmę lub zamawiać posiłków na własną rękę. Więcej czasu spędzonego na realnej pracy przez pracownika to zdecydowany zysk dla pracodawcy;
  • tworzenie zgranych i efektywnych zespołów pracowniczych – posiłki w ramach wirtualnej stołówki dostarczane są każdego dnia o tej samej porze, co powoduje, że pracownicy częściej jedzą razem. Podczas wspólnej konsumpcji poznają się i zacieśniają więzi. Znajomość ludzi w grupie pozytywnie wpływa na rozdysponowywanie zadań i szybkość ich realizacji;
  • zwiększenie zadowolenia z pracy i lojalizacja pracownika – dofinansowanie posiłków zalicza się do jednego z bardzo skutecznych czynników odpowiadających za wzrost motywacji do pracy. Efekt zadowolenie po tradycyjnie podwyżce finansowej utrzymuje się przez okres około 3 miesięcy. Z kolei posiłki pracownicze docenianie są o wiele dłużej;
  • budowanie wizerunku nowoczesnej i troskliwej firmy – w ostatnich latach daje się obserwować zmianę podejścia do zatrudnienia. Ludzie odpowiedzialnie podchodzą do tego, dla kogo pracują, wybierając biznesy, które dbają o pracowników i które wyznają podobne do zatrudnionych zasady.

Catering firmowy. Jak zorganizować posiłki dla pracowników?

Coraz częściej pracodawcy dbają o to, aby posiłki dla pracowników były łatwo dostępne na terenie firmy. Wygodną, aczkolwiek bardzo kosztowną formą jest wspomniana budowa kantyny pracowniczej – z własną kuchnią i kucharzami. Jest to możliwe zazwyczaj na etapie projektowania biura lub zakładu produkcyjnego, gdy zostanie przewidziana odpowiednia przestrzeń, która zostanie przystosowana do wymagań prowadzenia kuchni produkcyjnej. Oprócz części kuchennej, niezależnie od wyboru rozwiązania, pracodawca powinien zaplanować część stołówki (z miejscem do konsumpcji posiłków).

Alternatywą dla klasycznej kantyny pracowniczej są dowozy jedzenia bezpośrednio do miejsca pracy. Tutaj możemy samodzielnie zorganizować posiłki z wybraną restauracją lub nawiązać współpracę z platformą, która oferuje dostęp do posiłków i ułatwia zamawianie. W Lunchspot automatyzujemy cały ten proces, dzięki czemu organizacja (w tym zamawianie oraz rozliczanie) posiłków staje się wygodna i szybka. Znalezienie chętnych do współpracy restauratorów oraz negocjacje cen są również po stronie naszej platformy.

Wszelkie dostawy posiłków dostosowujemy do indywidualnych potrzeb każdej firmy (np. wyznaczonych przerw pracowniczych). Dzięki temu posiłki czekają dla pracowników, którzy zaczynają przerwę. Jest to wygodne i całkowicie bezpłatne rozwiązanie do organizacji posiłków pracowniczych.

W jaki sposób możemy płacić za posiłki pracownicze?

Posiłki mogą być opłacane na kilka różnych sposobów, w tym: gotówką, kartą, online lub za pośrednictwem pracodawcy. Najwygodniejszą formą są oczywiście płatności dokonywane online lub rozliczanie posiłków przez samego pracodawcę.

W przypadku decyzji pracodawcy o tym, że będzie rozliczał posiłki pracowników – warto zadbać o odpowiednie raporty, które ułatwią i przyspieszą tę czynność. Dodatkowo, należy pamiętać o odpowiednich porozumieniach z pracownikami, aby móc potrącać wartość posiłków z ich wynagrodzenia.

Czy bony na posiłki dla pracowników są zawsze zwolnione z ZUS?

Bony żywieniowe oraz karty przedpłacone zazwyczaj nie dają możliwości odliczenia składek ZUS. Wszystko przez fakt, że za ich pomocą można kupić także inne produkty niż tylko gotowe jedzenie. Wyjątkiem są bony żywieniowe, które można zrealizować w firmowej kantynie lub w ściśle określonych miejscach – gwarantujących wydanie wyłącznie posiłku. Każde rozwiązanie, które ściśle nie reguluje tej kwestii, nie podlega ulgom. Warto pamiętać, że forma takiego benefitu żywieniowego musi pozwalać pracownikowi na zakupu gotowego posiłku w miejscu i w godzinach pracy. Ponadto, takie świadczenie nie może być wymieniane na ekwiwalent pieniężny.

Formy dofinansowania do posiłków pracowniczych

Obowiązkowe posiłki regeneracyjnych lub profilaktycznych ze względu na wykonywany charakter pracy są całkowicie zwolnione z ZUS. Oczywiście, wyłącznie do faktycznej (rynkowej) wartości takiego posiłku. Posiłek regeneracyjny BHP, w zależności od charakteru, kosztuje zazwyczaj od 8 PLN brutto do 13 PLN brutto. Standardowy ciepły posiłek to z kolei wydatek rzędu od 13 PLN brutto do 15 PLN brutto na 1 osobę.

  • Jeżeli pracownik otrzyma od pracodawcy świadczenie w postaci dofinansowania posiłków ze środków z Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych, którego wartość wyniesie co najmniej 1000 zł w ciągu roku, to dofinansowanie posiłków będzie w całości stanowić podstawę do opodatkowania.
  • Środki obrotowe – w tym wypadku ulga ZUS na gotowe posiłki dla pracownika wynosi 300 PLN miesięcznie.
  • Współfinansowanie z pracownikami – w tym przypadku posiłki są częściowo płacone przez pracodawcę z kapitału obrotowego, a pozostałą część dopłaca pracownik – samodzielnie lub potrącane jest z jego pensji.

Posiłki pracownicze a COVID-19. Jak zrobić to w bezpieczny sposób?

Pandemia koronawirusa zmusiła pracodawców do natychmiastowego wdrożenia procedur bezpieczeństwa w biurach, jak i zakładach pracy. Ze względów higienicznych wiele tradycyjnych kantyn pracowniczych zostało zamkniętych lub wydawane w nich jedzenie było pakowane w jednorazowe, zamknięte pojemniki. Powodowało to konieczność skomplikowanych działań logistycznych oraz nakładów finansowych. Rozwiązania takie, jakie wirtualne stołówki są odporne na podobne zjawiska. Wybierając Lunchspot możesz też swobodnie regulować liczbę, miejsce i czas doręczania posiłków, z myślą o higienie pracy lub innych potrzebach.

Chcesz wdrożyć posiłki pracownicze i szukasz sprawdzonego cateringu? Wybierz Lunchspot!

Kluczowym dla zadowolenia pracowników z oferowanych w miejscu pracy posiłków jest jakość i efektywność wdrożonego rozwiązania. Każda współpraca uczy nas czegoś o oczekiwaniach pracodawców i potrzebach pracowników, dzięki czemu możemy oferować naszym partnerom rozwiązanie gwarantujące pełnię satysfakcji dla obu stron. Zdrowe i smaczne posiłki, atrakcyjne ceny, przejrzysty system rozliczeń (żadnego abonamentu, płacisz wyłącznie za realnie wydane dania!) – to tylko niektóre z zalet Lunchspot. Chcesz dowiedzieć się więcej? Nie zwlekaj i już dziś poproś o bezpłatną ofertę dla swojej firmy.