Posiłki jako benefit w firmach produkcyjnych

Zapotrzebowanie na tzw. blue collar (po polsku: niebieskie kołnierzyki), czyli pracowników produkcyjnych lub administracyjnych niższego szczebla, rośnie z roku na rok. Wykwalifikowani pracownicy fizyczni mogą wręcz przebierać w ofertach. Jak jednak przyciągnąć tych najlepszych, gdy kolejne oferty od pracodawców są do siebie łudząco podobne? Czym wyróżnić się na tle konkurencji? Odpowiedź to: posiłki w miejscu pracy. Zwłaszcza że niosą one za sobą znacznie więcej pozytywów, niż tylko przewaga na poziomie rekrutacji. Sprawdź, co zyskasz wdrażając Lunchspot w swojej firmie!

Zastanawiasz się, jak to możliwe, że taki drobiazg jak posiłki w miejscu pracy mogą stać się wabikiem na najlepszych pracowników? Powód jest niezwykle prosty – na wydajność w zawodach fizycznych wpływa zdrowy styl życia. Ten dla kogo zbilansowane posiłki są naprawdę ważne i dla kogo stanowią kartę przetargową podczas wyboru stanowiska, będzie prawdopodobnie – szczególnie przy rozważaniu długoterminowego zatrudnienia – pracownikiem bardziej efektywnym.

Oczywiście nie można tutaj zapominać o tym, jak wdrażanie firmowych posiłków wpływa na wizerunek firmy, co samo w sobie przekłada się na lepszą reputację i przyciąganie najlepszych pracowników. Jeżeli przedsiębiorstwo zaczyna być utożsamiane z wysokimi standardami i troską o zatrudniane osoby, zwiększa swoje szanse nie tylko na przyciągnięcie bezrobotnych, ale też na podebranie ekspertów w konkurencyjnych firm.

Czy wiesz, że posiłki w firmach produkcyjnych zwiększają wydajność pracowników?

W pracy fizycznej stan organizmu jest niezwykle ważny, ale mimo tego wielu pracowników potrafi ignorować takie kwestie jak zdrowe odżywianie, ponieważ jest zbyt kosztowne i czasochłonne. Przekłada się to nie tylko na zwiększone ryzyko ich zachorowań, ale też… wypadków w miejscu pracy. Przemęczenie i brak przyjmowania odpowiedniej dawki kalorii nie sprzyja koncentracji. A przecież wystarczy tylko chwila nieuwagi, by doszło do fatalnego wypadku!

Zarządzane odgórnie, finansowane posiłki dają pracodawcy gwarancję, że zatrudniane przez niego osoby wykorzystują maksimum swoich możliwości, a przy tym dbają o bezpieczeństwo swoje i współpracowników.

Benefit czy obowiązek? Posiłki dla pracowników fizycznych

W tym artykule skupiamy się przede wszystkim na lunchu jako beneficie w firmie produkcyjnej, ale warto pamiętać, że w niektórych przypadkach pracodawca ma obowiązek żywić pracowników fizycznych (problemowi temu poświęcamy następny akapit). Pamiętaj jednak, że w Lunchspot możesz zamówić posiłki zarówno w formie benefitu, jak i posiłków obowiązkowych.

Według Rozporządzenia Rady Ministrów tzw. posiłki profilaktyczne przysługują osobom spalającym podczas pracy co najmniej 2000 kcal (w przypadku mężczyzn) lub 1100 kcal (w przypadku kobiet). Podobne posiłki powinni otrzymywać również pracownicy, którzy wykonują pracę w zamkniętych pomieszczeniach, gdzie ze względów technologicznych stale panuje temperatura niższa niż 10°C lub gdzie wskaźnik obciążenia termicznego (WGBT) jest zbyt wysoki (WBGT powyżej 25°C kwalifikuje pracownika do posiłku profilaktycznego). Posiłek regeneracyjny od pracodawcy należy się też tym, którzy pracują na stałe pod ziemią oraz którzy w okresie od 1 listopada do 31 marca pracują na otwartej przestrzeni i tracą przy tym więcej niż 1500 kcal (mężczyźni) lub 1000 kcal (kobiety).

Szukasz firmy, która wdroży posiłki w Twoim zakładzie? Sprawdź ofertę Lunchspot!

Wyróżnij się na rynku pracy, dbając o aktualnych i przyszłych pracowników z Lunchspot! Oferujemy wyjątkowe, elastyczne podejście i pełne dopasowanie do potrzeb pracodawcy. Wypełnij krótki formularz na naszej stronie, a my przedstawimy Ci ofertę skrojoną pod Twoje oczekiwania. Nie czekaj, aż przegoni Cię konkurencja – zgłoś się po ofertę jeszcze dziś i zrób krok w kierunku pozycji lidera na rynku pracowników blue collar w swoim mieście!