Stołówka
pracownicza

5 zalet dobrej stołówki pracowniczej

Wszyscy to znamy – ciężki dzień w pracy i odliczanie czasu do przerwy obiadowej, aby na chwilę oderwać się od natłoku obowiązków. Dobry posiłek może całkowicie odmienić nasze podejście i dodać energii – zły – zrujnować cały dzień. Dowiedz się, jakie cechy musi spełniać idealna kantyna pracownicza, aby pracownicy odwiedzali ją codziennie!

1. Przyjazna przestrzeń

Obiad czy śniadanie w trakcie pracy to nie tylko sposób na zaspokojenie głodu. To także spędzenie miłego czasu ze współpracownikami lub przełożonymi. Wspólny lunch albo kawa pełnią funkcję integracyjną, pozwalają na szukanie rozwiązania bieżących problemów w większym gronie, ułatwiają prośbę o pomoc przy projekcie. To również czas, który możemy spędzić z bliższymi i dalszymi pracownikami, poznać się, wymienić doświadczenia. Dlatego ważne jest, aby restauracja pracownicza była przyjaznym miejscem, zachęcających do spędzania w niej przerwy. Ma na to wpływ szereg rzeczy, takich jak m.in. wystrój, oświetlenie, sprawność obsługi czy rozkład stolików. Dobrze zorganizowana kantyna przynosi wiele korzyści! Jeśli stoliki będą ciasno ustawione, siedzenie w kantynie stanie się męczarnią. Powinna być również ona należycie doświetlona, a także spełniać wszelkie normy BHP.

2. Różnorodne menu

Ile ludzi, tyle preferencji smakowych i żywieniowych. Dobra stołowka, to taka, która potrafi wpisać się w gusta wielu pracowników. Nikt nie lubi powtarzających się w kółko dań. W ofercie dobrej stołówki pracowniczej powinny znaleźć się nie tylko tradycyjne dania obiadowe, ale także mniejsze rodzaje potraw — przekąski, sałatki, kanapki, śniadania i zupy. Wówczas każdy będzie mógł wybrać coś dla siebie i nie zniechęci się monotonnym jadłospisem. Nie oznacza to wcale, że menu w stołówce pracowniczej musi być badzo wymyślne. Z dań głównych wystarczą typowe potrawy z kuchni europejskiej oraz dla urozmaicenia od czasu do czasu powszechnie znane danie azjatyckie lub indyjskie.

3. Wygodne składanie zamówień i wydawanie dań

Wbrew pozorom organizacja w tych aspektach jest kluczowa w korzystaniu ze stołówki. Możesz powiedzieć — ale jak to, przecież sam fakt, że jako pracodawca oferuję możliwość codziennego zjedzenia ciepłego posiłku powinien już być gratką dla pracowników. Weź jednak pod uwagę to, że zarówno źle zorganizowane zamawianie dań, jak i ich wydawanie, może generować kolejki. W takiej sytuacji jest całkiem prawdopodobne, że część pracowników nie zdąży skorzystać ze stołówki, a po pewnym czasie zniechęci się do korzystania z niej. Dotyczy to zwłaszcza dużych zakładów, gdzie czas pracy nie jest elastyczny, a przerwy pracowników muszą być ściśle skoordynowane z rytmem działania reszty firmy. Dlatego najlepsza stołówka to stołówka dobrze zorganizowana. Wirtualna Kantyna Lunchspot pozwala pracownikom zamawiać dania z wyprzedzeniem za pomocą specjalnych kiosków lub urządzeń mobilnych. Zamówienia są dostarczane do wybranego miejsca na terenie firmy na konkretną godzinę i pakowane w pudełka z etykietami, by każdy bez problemu znalazł swój posiłek. I już — każdy otrzymuje swoje danie na czas bez zbędnego stania w kolejkach.

4. Wsparcie zdrowych nawyków żywieniowych

W obecnych czasach dobra stołówka to również taka, która konkuruje z okoliczymi lokalami typu fast food dostępnością zblinasowanych posiłków oraz informacją o gramaturze czy kaloryczności każdego z dań. Jeśli uważasz, że to trudne w realizacji, zapraszamy Cię do sprawdzenia Lunchspot. Wspieramy zdrowe odżywianie wśród naszych użytkowników, dostarczając im dania różnorodne, pełnowartościowe, a także w pełni opisane pod względem wartości odżywczych. W menu Wirtualnej Kantyny Lunchspot zawsze znajd się zarówno sycące posiłki, obiady, zupa, jak i lekkie przekąski oraz soki.

5. Ekologia i oszczędność

Do kolejnych pożądanych cech stołówki pracowniczej należą również oszczędność oraz ekologiczność. Nie chcemy przecież, by stołówka w naszej frimie nadmienie zużywała zasoby oraz generowała ogromne koszty. I choć tradycyjna kantyna codziennie potrzebuje hektolitrów wody i dużo prądu do gotowania oraz zmywania naczyń, na rynku istnieją rozwiązania umożliwiające ograniczenie zarówno zużytych zasobów, jak i środków finansowych na posiłki dla praocnwików.

Mamy nadzieję, że dzięki temu artykułowi już wiesz, jakimi cechami powinna odznaczać się dobra i chętnie odwiedzana kantyna pracownicza. Bez wątpienia stworzenie stołówki, która będzie jednocześnie dobrze zorganizowana, komfortowo urządzona, a przy tym jeszcze ekologiczna i oszczędna może stanowić spore wyzwanie. A kiedy pomyślimy jeszcze o kwestiach bogatego menu, promowania nawyków żywieniowych i całej logistyce związanej z zamawianiem oraz wydawaniem posiłków, to cała sprawa może się wydać karkołomna. Bez obaw, skontaktuj się z nami, chętnie pomożemy Ci osiągnąć to wszystko za pomocą Wirtualnej Kantyny Lunchspot.