Posiłek w pracy: 3 wskazówki na poprawę zdrowia i samopoczucia
Wiele osób często zdaje się nie dostrzegać, jak ważny jest odpowiedni posiłek w trakcie pracy. Większość z nas jest przekonana, że zdrowe jedzenie wymaga czasu i wielu wyrzeczeń. W związku z tym, zamiast w pełni wartościowych dań, stawia na szybkie i nie do końca zdrowe alternatywy. Ale czy “zdrowe” oraz “szybkie i wygodne” faktycznie nie mogą iść ze sobą w parze? W tym artykule udowodnimy, że mogą – i to w bardzo prosty sposób!
Przed Tobą 3 porady, dzięki którym sprawisz, że Twoje posiłki w pracy zapewnią to, co najważniejsze, czyli świetny smak, pełnię wartości odżywczych i tak potrzebną efektywność.
1. Zadbaj o zbilansowany jadłospis
Powiedz “NIE!” fast food’om, szybkim przekąskom kupowanym w sklepie, a tym bardziej gotowym daniom czy kanapkom prosto z automatów. W ich miejsce postaw na potrawy, które są smaczne, a jednocześnie dostarczają Ci wszelkich niezbędnych wartości odżywczych. Wybieraj świeże owoce i warzywa, kasze, makarony i ryże, a do tego wysokiej jakości nabiał, mięso oraz ryby.
Możesz przygotowywać je osobiście – chociażby dzień “przed” lub skorzystać z cateringu dla firm, dzięki któremu oszczędzisz cenny czas, a dodatkowo nie stracisz nic na smaku ani wartości każdego dania.
2. Spożywaj posiłki w regularnych odstępach czasu
Według wielu ekspertów, posiłki w pracy powinno się spożywać co 3 lub 4 godziny. Taki czas jest bowiem idealny, aby zapewnić organizmowi właściwą podaż energii, dbać o prawidłowy metabolizm, a co za tym idzie – osiągać wysoką efektywność. W związku z tym wyznacz konkretne przedziały czasowe, które będą zarezerwowane tylko na spożywanie posiłków w pracy. Pamiętaj, aby na każdą taką przerwę został wygospodarowany odpowiedni czas. Tak, aby delektowanie się wybraną potrawą nie wiązało się z pośpiechem i tzw. “wyścigami”.
3. … i w wyznaczonym do tego miejscu
Równie ważne, co pora jest również to, gdzie odbywa się Twoja przerwa na posiłek w pracy. Zapomnij o jedzeniu przy biurku, na korytarzu lub “w biegu” – między jednym, a drugim spotkaniem. Zamiast tego – zapewnij sobie wygodne miejsce, w którym usiądziesz i spokojnie nacieszysz się jedzeniem. Może to być firmowa kuchnia, pokój socjalny lub inne pomieszczenie. Najważniejsze, aby dawało Ci wytchnienie i pozwoliło przerwać pracę choć na chwilę.
BONUS: W pracy nie zapominaj o nawadnianiu
Pamiętaj, że poza dobrze zbilansowanymi potrawami (spożywanymi w odpowiednich warunkach i we właściwych odstępach czasu) niezwykle ważne jest regularne przyjmowanie płynów. Staraj się pić dużo i często – najlepiej czystą, niegazowaną wodę. Jeśli nie zaliczasz się do jej fanów – możesz wybrać herbatę lub inne równie naturalne pozycje. Staraj wystrzegać się gazowanych i mocno słodzonych napojów. One mogą przynieść więcej szkody niż pożytku.
Szukasz sposobu na niedrogie, pyszne i w pełni wartościowe posiłki w pracy?
A w dodatku świeże i takie, które zjesz o wybranej przez siebie porze? W takim razie już teraz zapoznaj się z naszą bogatą ofertą cateringu dla firm. Wejdź na stronę, wypełnij formularz i odbierz propozycję menu, którą przygotujemy specjalnie dla Ciebie!