5 powodów, by organizować posiłki dla pracowników

Posiłki dla pracowników z dofinansowaniem stają się coraz chętniej wdrażanym benefitem w organizacjach. W tym artykule chcemy pokazać, dlaczego jest to sensowny wybór dla firm i jakie korzyści można odnieść, zapewniając benefit lunchowy zatrudnionym u siebie osobom.

1. Będziesz podążać za topowymi trendami

Dbanie o dobrostan pracowników z roku na roku staje się coraz popularniejszym trendem zwłaszcza w dużych firmach. Z miesiąca na miesiąc więcej pracodawców zadaje sobie sprawę z tego, że to nie sztuka jedynie eksploatować pracownika. Zamiast tego rozsądniej dbać o jego dobre samopoczucie i komfort pracy. Zadbana załoga odwdzięczy się lojalnością wobec pracodawcy lepszym zaangażowaniem w wykonywane obowiązki. Co więcej, wdrażanie benefitów mających pozytywny wpływ na zdrowie pracownika (pełnowartościowe posiłki, opieka medyczna, zajęcia sportowe) jest pierwszym krokiem w kierunku walki z globalnymi chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak otyłość, cukrzyca, choroby układu krążenia. 

2. Zaczniesz mieć wpływ na poziom energii i stan zdrowia pracowników

Regularne spożywanie pełnowartościowych i odpowiednio skomponowanych potraw podnosi stan zdrowia. Według WHO odpowiednia dieta i pełnowartościowe posiłki to jeden z filarów zdrowego stylu życia. Dając pracownikom możliwość codziennego zjedzenia ciepłych potraw, pracodawca bezpośrednio wpływa na ich stan zdrowia. A nietrudno się domyślić, że zdrowsza załoga pracuje sprawniej i rzadziej przebywa na zwolnieniach. Jedzenie to również źródło energii. Jak pokazują badania przeprowadzone przez WHO pracownicy, którzy mają dostęp do posiłków w miejscu pracy, pracują wydajniej o 25%. Nic dziwnego, skoro mają więcej energii do działania i wykonywania swoich obowiązków.

3. Staniesz się bardziej atrakcyjnym pracodawcą

Inwestycja w dofinansowanie posiłków dla pracowników może się opłacić, również dlatego, że benefit lunchowy pozwala budować wizerunek atrakcyjnego pracodawcy. Firmy, które zapewniają posiłki, dla pracowników są postrzegane jako przyjazne i dbające o wellbeing pracowniczy. Benefit jedzeniowy jest też skutecznym narzędziem do wzmacniania lojalizacji pracownika oraz zmniejszania rotacji. Dzieje się tak, ponieważ możliwość zjedzenia pożywnego, ciepłego posiłku w pracy to bardzo duża wygoda, do której załoga łatwo się przyzwyczaja. Kto raz pozna komfort i oszczędność czasu płynącą z dostępu do atrakcyjnych cenowo, smacznych i pożywnych posiłków w pracy, ten nieprędko z nich zrezygnuje i dwa razy się zastanowi, nim zmieni pracę.

4. Zainwestujesz w benefit, z którego pracownicy naprawdę korzystają

Wiele firm i działów HR obawia się, że benefity, które zaproponują, okażą się nietrafione. Przecież pracodawca po to inwestuje w pakiet benefitów, by pracownicy z nich korzystali i byli zadowoleni. Pod tym względem posiłki z dofinansowaniem są bardzo atrakcyjną propozycją. Dlaczego? To proste — przecież niezależnie od wieku, stażu pracy, przekonań każdy musi jeść. Jeśli tylko dania, które zapewnimy pracownikom, będą dostatecznie różnorodne i smaczne, z pewnością wiele osób będzie regularnie korzystać z tej możliwości.

5. Oszczędzisz

Choć posiłki dla pracowników mogą wydać się pozornie drogim przedsięwzięciem, to jednak w praktyce rozsądna organizacja benefitu lunchowego pozwala generować oszczędności. Jak to możliwe? W przypadku większości benefitów pracodawcy płacą za nie miesięcznie, niezależnie od poziomu wykorzystania. W przypadku rozwiązań takich jak Lunchspot — firma ponosi jedynie koszt dofinansowania realnie zamówionych posiłków. Co więcej, pracodawcy mają możliwość skorzystania z atrakcyjnej ulgi na posiłki dla pracowników, która po nowelizacji przepisów wynosi aż 450 zł miesięcznie na każdego pracownika. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat tej ulgi, zajrzyj do naszego artykułu na ten temat, by poznać szczegóły.

Jest wiele powodów, dla których warto zapewniać posiłki swoim pracownikom, dlatego popularność benefitów lunchowych w Polsce stale rośnie. Pracodawcy chcą, by benefity spełniały wiele funkcji, nie chodzi już tylko o realizację celów wizerunkowych czy rekrutacyjnych. Ze względu na to chętnie inwestują w świadczenia, które oddziałują różne aspekty funkcjonowania organizacji. Bez wątpienia takim benefitem są posiłki dla pracowników z dofinansowaniem — pozwalają jednocześnie zadbać o wizerunek firmy, zdrowie i samopoczucie załogi, wydajną pracę, a także firmowy budżet.